23-02-2019

Winkel

Prijslijst

Vraag en antwoord

Periodieke oogcontrole bij contactlensdragers nodig?

Contactlensdragers doen er verstandig aan om twee maal per jaar hun ogen te laten controleren door een deskundige (contactlensspecialist, optometrist of oogarts). Tijdens zo'n controle kan bekeken worden of de sterkte van de lens nog goed is. Belangrijker is echter om te laten beoordelen of de contactlens geen beschadigingen aan het oog heeft gegeven. Tijdens zo'n controle hoort daar altijd naar gekeken te worden.
Met name bij het dragen van zachte contactlenzen kunnen er afwijkingen aan het oog ontstaan die in eerste instantie niet opgemerkt worden. Dit in tegenstelling tot harde (vormstabiele) contactlenzen waarbij vaak wel op tijd door de contactlensdrager opgemerkt wordt als er iets niet goed is omdat er dan duidelijk voelbare irritatie aan de ogen optreedt.

Om nu te voorkomen dat iemand blijft doorlopen met een bepaalde lens of lenstype terwijl dit voor het oog niet goed is adviseren oogartsen, optometristen en contactlensspecialsiten om twee maal per jaar de ogen te laten controleren. Mochten er tijdens zo'n controle afwijkingen gevonden worden die gerelateerd zijn aan het dragen van contactlenzen, dan kan tijdig besloten worden om de passing te veranderen, andere contactlenzen aan te meten en/of specifieke adviezen te geven om permanente beschadigingen aan het oog te voorkomen. Worden er ernstigere afwijkingen aan het oog geconstateerd, dan zal doorverwijzing naar een oogarts moeten plaatsvinden (via de huisarts).