23-02-2019

Winkel

Prijslijst

Vraag en antwoord

Kan ik zwemmen met contactlenzen in?

Het antwoord op deze vraag is eigenlijk heel simpel: het is beter om dat niet te doen, tenminste niet zonder bescherming. Dat geldt voor zowel harde (vormstabiele) als zachte contactlenzen.
De reden hiervoor is echter verschillend.
Harde contactlenzen drijven min of meer op de traanfilm, en kunnen in een waterige omgeving gemakkelijk uitspoelen. Het is hierbij dus niet zozeer de vraag of het wel of niet kan, maar of het verstandig is.
Bij zachte lenzen ligt dat wat anders. Die zijn groter en worden door hun specifieke eigenschappen niet zo gemakkelijk uitgespoeld. Zachte lenzen zijn echter door hun hoge watergehalte een soort spons. Allerlei stoffen uit de omgeving kunnen worden opgenomen door de lens. Zo ook bacteriën en andere micro-organismen. Hierdoor neemt de kans op een infectie van het oog toe. Met name in zoet natuurwater is dat een risico, maar ook gechloreerde zwembaden kunnen niet voorkomen dat er bacteriën e.d. voorkomen. Een ander probleem van het zwemmen in chloorwater is dat de lenzen tijdelijk erg strak gaan zitten. Ze zijn dan wat moeilijker uit te krijgen, en de ogen kunnen enigszins rood worden. Op zich kan dit geen kwaad. Na verloop van tijd, of na indruppelen van een neutrale vloeistof (bewaarvloeistof), lost dit probleem zich vanzelf op.
In zout water kunnen lenzen juist wat losser gaan zitten, wat de kans op verlies weer wat groter maakt. Bacteriën kunnen minder goed overleven in een zoute omgeving, dus het risico van een bacteriële besmetting van de contactlens is iets minder.
Een alternatief is natuurlijk het dragen van een speciaal zwembrilletje. Het is echter nog niet zo eenvoudig ervoor te zorgen dat de ogen (en de lenzen) ook bij het gebruik van zo'n brilletje niet in contact komen met het zwemwater. De lenzen uithalen voor het zwemmen lijkt dus de veiligste optie.
Een ander alternatief is om daglenzen aan te schaffen voor tijdens het zwemmen. Deze daglenzen gooit u na het zwemmen weer weg, waarna u de contactlenzen die u normaal gebruikt weer kunt inzetten. Mocht er namelijk tijdens het zwemmen verontreinigingen door de daglens opgenomen zijn, dan kan dat verder geen kwaad omdat u deze daglenzen na het zwemmen toch weer weggooit.