23-02-2019

Winkel

Prijslijst

Vraag en antwoord

Is het traanvocht belangrijk voor mijn contactlenzen?

Een voorwaarde voor het ongecompliceerd dragen van contactlenzen is een goede conditie van het traanvocht. Contactlenzen moeten namelijk "drijven" op het traanvocht. Als een contactlens dit niet doet en er onvoldoende traanvocht tussen de contactlens en het hoornvlies zit, dan kan een contactlens tijdens de normale lidslag (knipperen van de ogen) werken als een soort schuurpapier. Dit kan dan een heel scala aan klachten geven zoals: branderigheid aan de ogen, een vermoeid of een jeukend gevoel, zandkorrelgevoel, het gevoel dat er iets in de ogen zit, een drukkend gevoel achter de ogen, hoofdpijn boven de wenkbrauwen, wazig zien (vooral bij geconcentreerd kijken en lezen) en soms juist klachten van een te forse tranenvloed (te veel aan tranen; vaak bij wandelen of fietsen tegen de wind in). Dit laatste, te veel aan tranen, ontstaat doordat het oog signaleert dat de conditie van het traanvocht niet goed is. Het oog geeft dan een signaal naar de traanklier dat er meer traanvocht moeten komen. Helaas zijn deze zogenaamde "reflex-tranen" van een nog mindere kwaliteit zodat ook die het oog niet goed verzorgen.
Een onvoldoende hoeveelheid traanvocht of een onvoldoende kwaliteit van het traanvocht kan er voor zorgen dat het dragen van contactlenzen zo oncomfortabel wordt dat mensen weer kiezen voor een bril.

Dus: niet alleen een goede HOEVEELHEID van het traanvocht, maar ook een goede KWALITEIT van het traanvocht is belangrijk om probleemloos contactlenzen te kunnen dragen.

Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten druppels op de markt die verlichting kunnen geven, de zogenaamde "kunsttranen". Deze kunsttranen kunnen ook de kwaliteit van de eigen tranen verbeteren waardoor de productie van reflex-tranen, indien aanwezig, vermindert.
Niet alle kunsttranen zijn geschikt om in combinatie met contactlenzen te gebruiken. Raadpleeg hiervoor dan ook eerst de contactlens- specialist, optometrist of oogarts.