23-02-2019

Winkel

Prijslijst

Vraag en antwoord

Is het dag en nacht dragen van contactlenzen veilig?

Het hoornvlies, het voorste gedeelte van het oog waar de contactlens op rust, heeft zuurstof nodig om normaal te kunnen functioneren en gezond te blijven. Dit geldt voor (bijna) alle weefsels in het lichaam. Normaal gesproken wordt de zuurstofvoorziening verzorgd via de bloedvaten.
Het hoornvlies heeft echter geen bloedvaten omdat het helder moet zijn zodat we er doorheen kunnen kijken. De zuurstofvoorziening is daarom volledig afhankelijk van de aanvoer van zuurstof vanuit het oogvocht aan de achterkant van het hoornvlies en vanuit de buitenlucht en traanfilm aan de voorkant.

Als er een contactlens op het hoornvlies geplaatst wordt, kan dat enige belemmering van de zuurstofaanvoer opleveren. De zuurstof- voorziening aan de voorkant van het hoornvlies wordt namelijk door de daarop liggende contactlens gehinderd. Daarom moet elke contactlens zuurstofdoorlatend zijn en voldoende bewegen.

Bij het dragen van contactlenzen met de ogen open is de zuurstofvoorziening voor het hoornvlies normaal gesproken meer dan voldoende. Sluiten we echter het oog, dan is er een extra belemmering van de zuurstofaanvoer. Immers, de zuurstofaanvoer vanuit de lucht aan de buitenkant van het hoornvlies wordt afgesloten. Als we in die situatie (dus met langdurig gesloten ogen) een contactlens willen dragen, dan moet die wel van een uitzonderlijk hoge zuurstofdoorlaarbaarheid zijn omdat anders de zuurstofaanvoer naar het hoornvlies onvoldoende wordt.

Sommige harde (vormstabiele) contactlenzen hebben inderdaad zo'n uitzonderlijk hoge zuurstofdoorlaatbaarheid. Maar harde lenzen zijn wat minder geschikt voor dag en nacht dragen vanwege het beperkte comfort.

Tot voor kort waren geen van de zachte lenzen die tot dan toe op de markt waren voldoende zuurstofdoorlatend om de gezondheid van het hoornvlies te garanderen. Recent zijn er echter in Europa een aantal nieuwe lenzen op de markt gebracht welke vervaardigd zijn uit een silicone materiaal. Deze silicone lenzen hebben de eigenschap drie tot vijf maal zoveel zuurstof door te laten als de conventionele zachte lenzen. Het lijkt er op dat hiermee wel op een verantwoorde manier zachte lenzen dag en nacht gedragen kunnen worden.