23-02-2019

Winkel

Prijslijst

Medische informatie

Rode ogen: algemeen

Rode ogen zijn vanuit esthetisch oogpunt niet mooi. Belangijker is echter dat vanuit medisch oogpunt rode ogen een signaal kunnen zijn dat er iets niet pluis is.

Heeft u rode ogen?
U kunt al snel onderscheid maken tussen ernstige en minder ernstige roodheid. We onderscheiden diepe (ernstige) en oppervlakkige (minder ernstige) roodheid. Bij diepe roodheid neigt de roodheid naar donkerrood of paarsrood en is vooral gelokaliseerd rond het hoornvlies. Vaak gaat deze roodheid gepaard met een diepe, doffe pijn. Dit is de meer ernstige vorm van rode ogen en mag als signaal niet genegeerd worden omdat vaak een inwendige oogontsteking hieraan ten grondslag ligt.

Bij contactlensdragers wordt diepe roodheid meestal veroorzaakt door zuurstofgebrek van het hoornvlies als gevolg van het te lang achtereen dragen van de contactlenzen. Dit wordt ook wel "overwear" genoemd. Meestal betreft het beide ogen. Het is verstandig om dan een oogarts of een contactlensspecialist te raadplegen. Deze kan u adviseren over de gewenste draagtijd van uw lenzen. Soms moet een ander type contactlens voorgeschreven worden die een betere zuurstofdoorlaatbaarheid heeft.

Een andere oorzaak van diepe roodheid bij contactlensdragers is een infectie van het hoornvlies. Hierbij zijn één of meerdere witte vlekjes (infectiehaarden of "infiltraten") op het hoornvlies te zien. Meestal is er maar één oog aangedaan. Dit is een ernstige aandoening. De contactlens mag niet meer gedragen worden en er moet altijd met spoed (binnen één dag!) een afspraak bij een oogarts gemaakt worden.

Naast de zojuist beschreven diepe roodheid onderscheiden we ook de oppervlakkige roodheid. Hierbij is de kleur van het oogwit meer lichtrood en deze roodheid ligt wat verder van het hoornvlies af. Wanneer het onderooglid naar beneden wordt getrokken, valt de toegenomen roodheid van het slijmvlies aan de binnenkant van het ooglid op. Dit duidt meestal op een ontstoken bindvlies (conjunctiva). Dit bindvlies is het slijmvlies dat het oogwit en de binnenzijde van de oogleden bedekt. Een ontsteking van het bindvlies van het oog wordt vaak veroorzaakt door een virus ( bv. een verkoudheidsvirus) en is (relatief) onschuldig. Soms wordt zo'n ontsteking door een bacterie veroorzaakt. Dan is er meestal veel pus op de ogen aanwezig. Dit moet medicamenteus (antibioticum druppels) behandeld worden.