23-02-2019

Winkel

Prijslijst

Medische informatie

Rode ogen door zuurstofgebrek

De uitwisseling van zuurstof (O2) en kooldioxide (CO2) gebeurt bij het hoornvlies door direct contact met de buitenlucht. Dit in tegenstelling tot de meeste andere weefsels in het lichaam waarbij deze uitwisseling via de bloedbaan plaatsvindt. Een contactlens op het oog vermindert in meer of mindere mate deze uitwisseling van O2 en CO2. Een tekort aan zuurstof door contactlensgebruik geeft structurele en optische veranderingen aan het hoornvlies Het is daarom belangrijk om contactlenzen te dragen die een hoge doorlaatbaarheid geven van zuurstof en kooldioxide. Langdurig tekort aan zuurstof kan de volgende veranderingen aan het hoornvlies geven:

a. Verdikking van het hoornvlies. Dit uit zich meestal in waziger zien. Deze aandoening is te verhelpen door de contactlenzen minder langdurig te dragen of andere contactlenzen met een betere zuurstofdoorlaatbaarheid te gaan dragen.

b. Uitzetting van bloedvaten aan de rand van het hoornvlies. De contactlensdrager merkt hier niets van, behalve dan dat het oogwit er rood en geprikkeld uitziet. Vaak geeft dit de ogen een vermoeide aanblik. Deze aandoening komt voor als de contactlens geen goede passing heeft en daarom niet goed op het oog zit of bij te lang dragen van de contactlens. De roodheid verdwijnt meestal binnen enkele dagen na aanpak van de oorzaak.

c. Kleine kratertjes centraal op het hoornvlies. De contactlensdrager merkt dit meestal niet, maar soms geeft dit een gevoel alsof er zandkorrels in de ogen zijn.

d. Vaatingroei aan de bovenkant van het hoornvlies. Meestal merkt de drager hier niets van. Op den duur kan het gezichtsvermogen door deze vaatingroei verminderen, met name als de vaatingroei doorgaat naar het centrum van het hoornvlies. Een ander gevaar van deze vaatingroei is dat het hoornvlies gevoeliger wordt voor ontstekingen omdat bepaalde specifieke eigenschappen van het hoornvlies door de vaatingroei verloren gaan.

e. Troebelingen in de diepere lagen van het hoornvlies. Deze afwijking komt niet vaak voor, maar is wel ernstig omdat deze troebelingen meestal niet meer verdwijnen en dan een permanente vermindering van het gezichtsvermogen geven.

Om te voorkomen dat u bovenstaande problemen met de ogen krijgt is het van belang dat u de juiste contactlenzen draagt en met enige regelmaat (twee keer per jaar) uw ogen door een oogarts, optometrist of contactlensspecialist laat controleren.