23-02-2019

Winkel

Prijslijst

Medische informatie

Ogen en allergie

Onze ogen worden veelvuldig blootgesteld aan stoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken, de zogenaamde allergenen. Deze allergenen kunnen onder andere zijn: cosmeticaprodukten voor het oog, huisstof, huisstof mijt, pollen (planten, bloemen, bomen, gras), medicijnen (o.a. oogdruppels), contactlenzen, contactlensvloeistof etc. Allerlei industriële verontreinigingen in de lucht kunnen ook een allergische reactie aan het oog geven. Door de toenemende industrialisatie lijden steeds meer mensen hieraan.

De verschijnselen van een allergische reactie aan het oog bestaan uit: roodheid van de ogen, jeuken, tranen, wazig zien, verdikkingen van het bindvlies van het oog etc. Bijna altijd zijn beide ogen aangedaan.

De beste therapie om een allergische reactie te voorkomen is het vermijden van contact met het allergeen (de stof die de irritatie aan het oog veroorzaakt). Dit zal niet altijd mogelijk zijn.

Sommige mensen vertonen een allergische reactie op contactlenzen of een bepaald contactlenstype. Soms kan dit verholpen worden door een ander type contactlens te gaan dragen. Soms is het nodig om gedurende een bepaalde periode anti-allergische druppels te gebruiken, die meestal door een arts voorgeschreven moeten worden. In een enkel geval is het nodig om het dragen van contactlenzen te staken.

Contactlensvloeistoffen kunnen ook een allergische reactie aan het oog geven. Het is belangrijk om dit te onderkennen omdat contactlensdragers die hieraan lijden baat kunnen hebben bij een andere contactlensvloeistof of een andere manier van gebruik van de contactlensvloeistof.

Indien een allergische reactie vrij heftig verloopt, dan moet dit door een arts gezien worden en eventueel met medicijnen behandeld worden. Soms is het nodig dat een oogarts geraadpleegd wordt.
Medicatie bestaat meestal uit oogdrupppels die een allergische reactie onderdrukken en/of een allergische reactie kunnen voorkomen. Mensen die bijvoorbeeld lijden aan hooikoorts vertonen tijdens het hooiseizoen vaak een allergische reactie van de ogen en van de neus. Als iemand hiermee bekend is dan kan reeds voordat deze verschijnselen zich voordoen anti-allergische medicatie (bijvoorbeeld in de vorm van pillen, neusspray en/of oogdrupples) worden voorgeschreven om de hooikoorts te voorkomen.