23-02-2019

Winkel

Prijslijst

Medische informatie

Leesbril en contactlenzen

Rond het 45e levensjaar hebben de meeste mensen een extra plus glas nodig om te kunnen lezen. Dat komt doordat bij het ouder worden de structuur van de eigen ooglens (de lens die in het oog zit) verandert. Voor veraf kijken verandert er niets, maar nabij kijken kan op een gegeven moment problemen geven.
Om goed dichtbij te kunnen kijken moet de eigen ooglens een sterkere breking bewerkstelligen dan bij veraf kijken. Bij jonge(re) mensen kan het oog daar zelf voor zorgen omdat de eigen ooglens bij het dichtbij kijken dikker wordt en daardoor een sterkere breking oplevert. Deze eigenschap van de eigen ooglens om dikker te worden bij dichtbij kijken noemen we "accomodatie". Om te lezen moeten we dus accomoderen.
Doordat de ooglens bij het ouder worden verandert (deze wordt stugger) gaat het accomoderen steeds moeilijker. Dit levert dan de welbekende leesklachten op. Vaak wordt dan gezegd: "de armen worden te kort". Om dit te voorkomen moet er een extra leessterkte komen. Deze ouderdomsleeszwakte is volstrekt normaal en staat los van een eventueel bestaande refractie(bril-)stoornis. Het vertezicht blijft dan ook onveranderd. We noemen deze ouderdoms- leeszwakte ook wel "presbyopie". Iemand die nooit een bril gedragen heeft krijgt dan behoefte aan een leesbril. Mensen die al een bril dragen hebben na hun 45e jaar vaak een leesadditie nodig in hun bril.

Op verschillende manieren kan ouderdomsleeszwakte gecorrigeerd worden.
Allereerst is er de mogelijkheid gewoon een leesbril over de lenzen heen te dragen. Veel mensen vinden dit echter niet zo prettig. Ze hebben niet voor niets voor lenzen gekozen en hebben dan toch weer een bril nodig, zij het dan slechts voor het lezen. Daarom zijn contactlensfabrikanten al tijden op zoek naar contactlenzen die zowel de vertesterkte corrigeren als ook de nabijsterkte. Met harde (vormstabiele) lenzen had men al snel mogelijkheden hiervoor gevonden. Net als in een brillenglas wordt een vertedeel en een nabijdeel geslepen. De leesprestaties zijn hiermee prima. Inmiddels zijn er diverse variaties op ditzelfde principe op de markt (elk met zijn eigen voor- en nadelen). Ook is er een ander systeem ontwikkeld dat geleidelijk vanuit het midden van de lens steeds meer leessterkte naar de rand toe genereert. Hierdoor ontstaat een soort multifocale leeslens, zoals we die ook kennen van de brillenglazen. Dit is prima geschikt voor mensen die veel met beeldschermen werken, met name bij de beginnende presbyoop. Deze laatste techniek kan ook in zachte lenzen worden toegepast.
Er zijn dus goede mogelijkheden voor mensen die last beginnen te krijgen van leesproblemen.

Mensen die voorheen geen bril hadden voor veraf kijken en aan een leesbril toezijn, kunnen nu ook kiezen voor contactlenzen in plaats van een leesbril. Zij hebben dan echter geen sterkte in het vertedeel van de contactlens zitten.