23-02-2019

Winkel

Prijslijst

Contactlens informatie

Zijn reserve lenzen of een reserve bril nodig?

Een extra paar lenzen achter de hand voor als er iets mis gaat met uw huidige paar kan een goed idee zijn. Hierdoor hoeft u nooit onthand te zitten. Dit kan bijvoorbeeld goed van pas komen als u met vakantie bent en geen gemakkelijke toegang tot een contactlensleverancier heeft.

Indien u op een bepaald moment besluit de reservelenzen te gaan dragen en de oude lenzen dan als reserve wilt gebruiken, is het belangrijk goed aandacht te besteden aan de hygiëne.

Voor zachte lenzen geldt dat de "oude" lenzen, die dan als reservelenzen gaan dienen, eigenlijk gesteriliseerd en steriel verpakt moeten worden indien u ze langdurig wilt bewaren. Meestal kunt u hiervoor terecht bij uw contactlensspecialist om te horen hoe de lenzen het beste langere perioden kunnen worden bewaard.

Voor harde (vormstabiele) lenzen geldt dat ze het beste (na reiniging) droog kunnen worden bewaard. In droge toestand kunnen micro-organismen niet overleven. Als u de harde lenzen dan weer wilt gaan dragen moeten ze wel eerst handmatig gereinigd worden en een aantal uren in de bewaarvloeistof hebben gestaan.

Het voordeel van een frequent vervangingssysteem bij zachte lenzen, zoals bijvoorbeeld maandlenzen, is dat u altijd een aantal extra lenzen in voorraad heeft en geen aparte reservelenzen hoeft aan te schaffen.

Voor contactlensdragers is het raadzaam om een bril achter de hand te hebben. Bij autorijden is dit zelfs verplicht.
Daarnaast kunnen er altijd situaties zijn waarbij het beter is geen lens in te hebben (bijvoorbeeld als u ziek bent). Een bril met een actuele sterkte erin is dan heel handig.

Overleg altijd even van te voren met de specialist hoe de sterkte voor de bril het beste kan worden bepaald. Sommige lenzen (harde meer dan zachte) hebben een lichte invloed op het oog en op de sterkte daarvan. Het is daarom soms raadzaam enige tijd geen lenzen te dragen voordat de meting plaatsvindt. Hoe lang u de lens moet uitlaten voor het goed aanpassen van een bril hangt af van het type lens en de omstandigheden. Vaak wordt standaard een rustpauze van minimaal 12 uur geadviseerd.