23-02-2019

Winkel

Prijslijst

Contactlens informatie

Reinigingssystemen voor contactlenzen

ALLES-IN-EEN VLOEISTOFFEN

Voor ZACHTE lenzen wordt in Nederland meestal een alles-in-één vloeistof gebruikt. U kunt hiermee de lenzen reinigen, afspoelen en tevens bewaren. Indien er snel aanslag op de lens komt is soms een aparte dagelijkse reiniger nodig.

Voor HARDE (vormstabiele) lenzen wordt bijna altijd standaard een aparte dagelijkse reiniger én een bewaarvloeistof geadviseerd, omdat dit de lenzen beter schoonhoudt. Met harde lenzen wordt gemiddeld een jaar of drie gedaan. Goed reinigen is daarom een vereiste. Overigens zitten er in vloeistoffen voor harde lenzen hele andere stoffen dan voor zachte lenzen. Bewaar daarom nooit uw zachte lenzen in deze vloeistoffen. De kans op een rood en pijnlijk oog na het inzetten van een zachte contactlens die behandeld is met vloeistoffen voor een harde lens is groot.

WATERSTOFPEROXIDE SYSTEMEN

Mocht het handmatig reinigen een probleem zijn, overleg dan met uw specialist of een ander systeem voor u geschikt is waarbij geen handmatige reiniging noodzakelijk is. Bijvoorbeeld een waterstof peroxide systeem. Waterstofperoxide systemen zijn alleen bruikbaar bij zachte lenzen. Een waterstofperoxidesysteem kan handig zijn als u ruwe handen heeft of als u van uzelf weet dat u de lenzen toch niet iedere avond handmatig gaat schoonmaken. Deze systemen zijn echter giftig. Er wordt zelfs haar mee ontkleurd. Daarom moeten lenzen die behandeld zijn met een waterstofperoxide systeem eerst geneutraliseerd worden voordat ze in het oog gaan. Het hangt af van het soort waterstofperoxide systeem of dit automatisch gebeurt of dat er een tweede handeling voor nodig is. Wees er in ieder geval op bedacht dat de neutralisatie op de juiste manier en voldoende lang moet plaatsvinden anders zal de lens na het inzetten gaan irriteren en kunt u rekenen op een pijnlijk en rood oog. Soms is deze irritatie zodanig dat de contactlenzen enkele dagen niet gedragen kunnen worden. Volg daarom de instructies goed op.

Waterstofperoxide systemen zijn in onderhoud wel wat duurder dan de alles-in-één systemen.

Als u slechts af en toe lenzen draagt, bijvoorbeeld in verband met sporten, dan zijn waterstofperoxide systemen af te raden. Het is beter om juist dan alles-in-één vloeistoffen te gebruiken. Overigens zijn daglenzen dan een prima alternatief.

ENZYMATISCHE REINIGING

Indien lenzen (zowel zachte als harde) heel snel vervuilen, wat bijvoorbeeld kan gebeuren bij een ongunstige traanfilmsamenstelling, is het raadzaam om een extra reiniger te gebruiken op basis van enzymen. Deze enzymen breken de eiwitten en vetten af die op het contactlensoppervlak zitten.
De meeste enzymreinigers zijn in tabletvorm verkrijgbaar.

Na het reinigen van de lens legt u de lens in de bewaarvloeistof en voegt u een enzymtablet toe. Gedurende de door de fabrikant opgegeven tijd blijft de lens met enzymtablet in de lenshouder, waarna hij opnieuw handmatig gereinigd en vooral goed afgespoeld wordt. De enzymen moeten namelijk goed van de lens verwijderd worden omdat er vrij snel een forse irritatie kan ontstaan als de enzymen in het oog komen. Na zo'n enzymatische reiniging is de lens weer brandschoon.