23-02-2019

Winkel

Prijslijst

Contactlens informatie

Nachtlenzen

Nachtlenzen zijn lenzen die 's nacht gedragen worden met als doel om de vorm van het hoornvlies zodanig te veranderen dat overdag geen bril of contactlens gedragen hoeft te worden.
Deze lenzen zijn geschikt voor mensen met een geringe bijziendheid (min-afwijking) en/of cylindrische afwijking.
Na het uitdoen van deze lens houdt het effect ongeveer 6 tot 8 uur aan.
Iemand die deze lenzen 's nachts gebruikt kan dan overdag zo'n 6 tot 8 uur scherp zien zonder hulpmiddelen zoals een bril of contactlenzen. Al binnen een week vanaf het begin van het gebruik van de nachtlens kan dit bereikt worden.


Nadelen:
Toch kent de nachtlens zijn beperkingen:
De nachtlens is alleen geschikt voor bijziende mensen met een sterkteafwijking (refractieafwijking) tot -4 dioptriën en een cylindrische afwijking tot 1,5 dioptrie.

Het dragen van een contactlens gedurende de nacht kan leiden tot een te groot zuurstoftekort aan het oog, en met name aan het hoornvlies.
In de normale situatie krijgt het hoornvlies 's nachts al minder zuurstof dan overdag omdat tijdens het slapen de oogleden over het hoornvlies gesloten zijn. Als dan 's nachts ook nog een contactlens op het hoornvlies ligt, wordt de zuurstofvoorziening via de buitenlucht naar het hoornvlies nog meer beperkt.
Een langdurig tekort aan zuurstof kan (ernstige) beschadingingen aan het hoornvlies geven. Om dat te voorkomen moeten deze nachtlenzen over een hoge zuurstofdoorlaatbaarheid beschikken.

De ogen moeten verder volledig gezond zijn en geen afwijkingen vertonen.

Tenslotte kunnen nachtlenzen alleen maar op een verantwoorde manier aangepast worden door ervaren contactlensspecialisten of optometristen die bovendien de beschikking hebben over specifieke en (dure) geavanceerde apparatuur.

Al met al moeten nachtlenzen met enige voorzichtigheid aangemeten worden. Ook over de lange termijn effecten is niet alles bekend. Met gedegen wetenschappelijk onderzoek zal dit nog uitgezocht moeten worden.

Mogelijk zal de toekomst ons dan leren dat nachtlenzen voor een selecte groep mensen een uitkomst kan zijn.