23-02-2019

Winkel

Prijslijst

Contactlens informatie

Inzetten en uithalen van contactlenzen

Een goede hygiënische behandeling van contactlenzen is erg belangrijk! Was uw handen daarom altijd goed (met vetvrije zeep) en droog ze goed af met een schone (pluisvrije) handdoek voordat u de lenzen aanraakt.

INZETTEN:
Het inzetten van harde (vormstabiele) lenzen is over het algemeen iets gemakkelijker dan van zachte lenzen omdat harde lenzen kleiner zijn en beter hun vorm vasthouden.

Zachte lenzen kunnen binnenstebuiten gaan zitten. Als een lens in die toestand op het oog geplaatst wordt, kan dat irritatie geven. Om die reden is het verstandig om altijd eerst te controleren of een zachte lens niet binnenstebuiten zit voordat u de lens gaat inzetten:
Zet de lens op het topje van uw vinger en kijk wat de vorm is. Let vooral op de randen. Heeft de lens de vorm van een mooi bakje, dan zit hij goed. Staan de uiteinden echter wat naar buiten (als bij een kommetje) dan zit de lens binnenstebuiten.
Een andere methode is om de lens op top van de vinger te plaatsen en dan voorzichtig de randen naar elkaar toe te duwen. Komen de puntjes van de lensrand gemakkelijk tegen elkaar aan, dan zit de lens goed. Krullen de randen echter om de vingers, dan zit hij binnenstebuiten.

Zorg ervoor dat de lens altijd goed afgespoeld is met inzetvloeistof voordat deze op het oog wordt geplaatst. Eventuele vuiltjes op het lensoppervlak kunnen irritatie veroorzaken.

Het inzetten van een lens gaat gemakkelijk door eerst een spiegeltje op een tafel te leggen, vervolgens de lens op de vingertop te plaatsen en een klein druppeltje inzetvloeistof op de binnenkant van de lens aan te brengen. Terwijl u de wijsvinger met de lens langzaam naar uw oog brengt, kijkt u met uw andere oog via de spiegel naar de lens. Om knipperen te voorkomen trekt u het onderooglid iets omlaag met de middelvinger van de hand waarmee u de lens op het oog zet. Met de wijsvinger van de andere hand trekt u het bovenooglid omhoog. Vervolgens plaatst u de lens op het oog terwijl u strak vooruit in de spiegel blijft kijken.

Nadat u de lens op het oog geplaatst heeft knippert u een paar keer. De lens zal dan de juiste positie op het oog vinden.

Indien een zachte lens uitvalt, verdampt er snel veel vocht uit de lens. (Een zachte contactlens kan tot 80% uit vocht bestaan). De lens- randen kunnen dan snel aan elkaar gaan plakken. In deze toestand is een contactlens zeer kwetsbaar. Leg de lens in de bewaarvloeistof en wacht tot het zijn optimale vochttoestand weer heeft bereikt. Vervolgens kan de lens voorzichtig worden losgewreven, schoongemaakt en eventueel weer worden ingezet.

UITHALEN:
Wees bij het uithalen van de lenzen erop bedacht dat u niet met uw nagel in het oog of aan de lens komt: zowel uw oog als de lens kan hier slecht tegen.

Contactlenzen kunnen op verschillende manieren uitgenomen worden, waarbij in het begin het gemakkelijk is om weer gebruik te maken van een spiegeltje.

Voor zachte contactlenzen kunt u de volgende methoden gebruiken:

- Met de middelvinger trekt u het onderooglid naar beneden en de top van de wijsvinger plaatst u op de lens. Vervolgens schuift u de lens naar beneden naar het oogwit (het witte gedeelte van de oogbol). Terwijl u deze handeling verricht, kijkt u tegelijkertijd naar boven. De lens zal dan nog gemakkelijker naar het oogwit verschoven kunnen worden. Vervolgens knijpt u de lens iets tussen de toppen van uw duim en wijsvinger. Door de toppen van uw vingers wat naar elkaar toe te brengen, laat u de lens opbollen waardoor deze los van het oog komt.

Een andere methode:
- Met de wijsvingers van uw linker- en rechterhand trekt u de oogleden zover uit elkaar dat de contactlens vrij op het oog ligt. Met de wijsvingers schuift u vervolgens de randen van de oogleden tegen de rand van de contactlens aan. Hierbij drukt u licht op het oog. U schuift de oogleden naar elkaar toe. De contactlens zal dan naar buiten bollen en de lens valt uit het oog.

Voor harde lenzen zijn speciale zuignapjes in de handel waarmee u uw lenzen kunt uithalen. Dit heeft de voorkeur boven de methode waarbij aan de oogleden wordt getrokken. Deze handeling kan soms op den duur tot hangende oogleden leiden. Bij gebruik van het zuigertje moet u wel goed oppassen dat de lens niet toevallig verschoven is, anders plaatst u het zuigertje direct op het oog.