18-12-2018

Winkel

Prijslijst

Contactlens informatie

Hooikoorts en contactlenzen.

Als het hooikoortsseizoen er is en de pollen weer toeslaan kunnen contactlensdragers in de problemen komen. Tegenwoordig zijn er goed werkzame oogdruppels op de markt om jeukende, rode en tranende ogen als gevolg van de seizoensgebonden allergie tegen te gaan. Onze oogartsen adviseren om geen oogdruppels te gebruiken die conserveermiddelen (zoals de conserveermiddelen Benzalkoniumchloride en Thiomersal) bevatten terwijl u de contactlenzen in heeft. Om die reden kunt u kiezen voor een oogdruppel met conserveermiddel die u maar twee keer per dag hoeft te gebruiken ('s ochtends en 's avonds, vóór en na het dragen van de lenzen). Onze oogartsen schrijven vaak Emadine oogdruppels (firma Alcon) voor om twee maal daags te gebruiken. Dit bevat een snelwerkend anti-histaminicum, dat snel verlichting geeft. Een zelfde werkingsmechanisme hebben Livocab oogdruppels (firma Janssen-Cilag) die twee tot vier keer per dag in de ogen gedruppeld moet worden. Een andere groep van anti-allergische oogdruppels bevat Cromoglycaat (Opticrom, Vividrin, Allergocrom-Comod, Prevalin, etc.). Het werkingsmechanisme hiervan berust op stabilisatie van de mestcellen (dit zijn ontstekingscellen in het slijmvlies). Deze middelen moeten vaak frequenter en langduriger toegediend worden om effect te hebben. De combinatie van vaak druppelen en toch lenzen dragen leidt in het geval van de cromoglycaatgroep tot de keuze voor een conserveermiddelvrije oogdruppel, zoals Allergocrom-Comod.

In ernstige gevallen kunnen de middelen gecombineerd worden. Als ook dat niet helpt kan een oogarts besluiten te behandelen met corticosteroid oogdruppels.

Voor alle oogaandoeningen geldt dat als de verschijnselen niet spontaan verbeteren de huisarts, of (via verwijzing) de oogarts, geraadpleegd moet worden.