23-02-2019

Winkel

Prijslijst

Contactlens informatie

Droge ogen bij het dragen van contactlenzen

Indien u last heeft van droge ogen, overleg dan met uw specialist of een traansupplement in de vorm van oogdruppels (zogenaamde 'kunsttranen') kan helpen. Deze oogdruppels helpen het oog en de lens vochtig te houden. Voor zowel harde (vormstabiele) lenzen als voor zachte lenzen zijn dit soort middelen op de markt.

Bij harde lenzen zorgt zo'n kunsttraan ervoor dat het oog beter bevochtigd wordt waardoor het lensoppervlak minder snel opdroogt.
Bij zachte lenzen wordt door de kunsttraan de lens opnieuw op het oude vochtniveau gebracht. Een zachte lens bestaat namelijk voor 30% tot 80% uit water.

Indien de ogen erg droog aanvoelen kunt u ook proberen om de lenzen even uit te halen, handmatig te reinigen en in de inzetvloeistof vol vocht te laten zuigen. Daarna kunt u ze weer indoen. Meestal is het draagcomfort dan geruime tijd verbeterd.

Veel mensen hebben last van droge ogen op de werkvloer. Met name airconditioned kantoren zorgen nog al eens voor last. Controleer de luchtvochtigheid eens. Soms kan een bevochtiger wonderen doen. Voorkom dat u op de tocht zit. Luchtstromen verhogen namelijk de verdamping. Probeer rokerige en stoffige ruimten te vermijden. Door de daar aanwezige verminderde luchtkwaliteit wordt de stabiliteit van de traanfilm aangetast.

Ook tijdens een vliegreis kunnen uw lenzen minder comfortabel aanvoelen. De luchtvochtigheid in een vliegtuig tijdens een lange vlucht is namelijk gehalveerd ten opzichte van normaal. Het droge gevoel dat veel contactlensdragers hierdoor ervaren is niet schadelijk, maar wel vervelend. U kunt uw lenzen eventueel voor of tijdens de vlucht uitdoen. Een andere mogelijkheid is uw ogen zo vochtig mogelijk te houden door kunsttranen in de ogen te druppelen en extra veel te knipperen.

Recent zijn er een aantal nieuwe lenssoorten op de markt gekomen die specifiek voor dit soort problemen zijn ontwikkeld. Deze lenzen zijn in staat hun vocht beter vast te houden dan de gewone lenzen. Overleg desgewenst met uw specialist of deze optie voor u geschikt is.