23-02-2019

Winkel

Prijslijst

Contactlens informatie

De verschillen tussen harde en zachte contactlenzen

Er zijn duizenden verschillende soorten contactlenzen, maar deze kunnen tegenwoordig allemaal onderverdeeld worden in twee groepen:


1. Harde lenzen (tegenwoordig vormstabiele lenzen genoemd) en

2. Zachte lenzen.


Onder harde lenzen verstond men vroeger de eerste generatie lenzen vervaardigd uit een stukje perspex. Deze lenzen waren inderdaad vrij hard en ook niet zuurstofdoorlatend.
De huidige harde lenzen, ook wel vormstabiele lenzen genoemd, zijn veel minder hard dan vroeger en wél zuurstofdoorlatend.
De voordelen van die vormstabiele contactlenzen voor de drager zijn dat ze een uitzonderlijk scherp zicht kunnen geven, voor een uitstekende zuurstofvoorziening zorgen en daardoor de minste kans op grote complicaties geven. Ook zijn deze lenzen uiteindelijk goedkoper dan zachte lenzen, voornamelijk omdat de levensduur gemiddeld ruim drie jaar is.
Nadelen van vormstabiele lenzen zijn dat er soms een vuiltje onder kan komen, dat een wat langere gewenningstijd nodig is (het comfort is zeker in het begin wat minder) en dat de lens soms weg kan schieten (en dus niet geschikt is voor alle sporten).

In Nederland draagt ongeveer 40% van de contactlensdragers vormstabiele contactlenzen, de rest zachte lenzen. In de Verenigde Staten daarentegen draagt 90% zachte lenzen en maar 10% vormstabiele (harde) lenzen.

Zachte lenzen bestaan voor een groot deel uit water. Het waterpercentage kan variëren van 38% tot ruim 70%. Het voordeel hiervan is dat zachte lenzen meteen heel comfortabel dragen. Ze kunnen zich makkelijk aanpassen aan het oogoppervlak en er kan daardoor ook heel moeilijk een vuiltje onder komen. Voor sporten zijn zachte lenzen dan ook uitermate geschikt.
Zachte lenzen moeten echter wel zeer regelmatig vervangen worden omdat anders door vervuiling van de lenzen diverse problemen kunnen ontstaan.
Met wat voor frequentie de lenzen het beste vervangen moeten worden hangt af van een aantal factoren. Vervangingsfrequenties variëren van 1 dag tot 1 jaar. De meest gebruikte vervangingsfrequen- ties in Nederland zijn 1 maand en 6 maanden.

Voorheen was het moeilijker om speciale sterkten (zoals een cylindersterkte of een leestoeslag) te verwerken in de zachte lens.
Tegenwoordig zijn daar echter prima mogelijkheden voor.
De zuurstofdoorlaatbaarheid van zachte lenzen was altijd wat minder dan van vormstabiele lenzen. Maar met de komst van een nieuwe generatie materialen is de zuurstofdoorlaatbaarheid van zachte contactlenzen aanzienlijk verbeterd.