23-02-2019

Winkel

Prijslijst

Contactlens informatie

Contactlenzen tijdens een vakantie

Meestal gelden er op vakantie minder hygiënische omstandigheden dan bij ons thuis. Dit heeft met een aantal zaken te maken.
Allereerst met de kwaliteit van het water. Niet overal is het leidingwater zo schoon als in Nederland, alhoewel in ons leidingwater toch ook nog schadelijke micro-organismen kunnen voorkomen. Zorg er om die reden voor dat zachte contactlenzen NOOIT in contact komen met leidingwater, zeker niet in de zuidelijke landen. Het is zelfs verstandig na het handenwassen de handen goed te drogen om al het aanwezige leidingwater te verwijderen. Dat geldt ook voor de lenshouder die na reiniging met kraanwater goed gedroogd moet worden.

Bij harde (vormstabiele) lenzen is het gebruikelijk om deze na het reinigen onder de kraan af te spoelen. Dat is nodig omdat als de reinigingsvloeistof niet goed van de contactlens verwijderd is, er meestal onmiddelijk irritatie aan de ogen ontstaat na het inzetten van de lens. Toch is het beter om flessen water of de bewaarvloeistof te gebruiken voor het afspoelen van de lens na de reininging in plaats van kraanwater.

De lenzen mogen echter nooit ingezet worden met leidingwater.
Voor het gemak, of indien er helemaal geen stromend water is (zoals bijvoorbeeld tijdens trektochten in de natuur), kan het een overweging zijn speciaal voor zo'n reis een setje daglenzen aan te laten meten. Deze kunnen na gebruik meteen worden weggegooid. Daglenzen zijn echter niet in alle sterkten verkrijgbaar. Informeer eens of dit voor u een optie kan zijn.
Een ander alternatief kan zijn om de lenzen zowel overdag als 's nachts in te houden. Dan hoeven de lenzen niet dagelijks in en uit het oog geplaatst te worden waardoor u minder afhankelijk bent van bepaalde hygiënische omstandigheden. Dit kan echter bij slechts een beperkt aantal typen lenzen. Raadpleeg hiervoor altijd eerst een deskundige.

Tenslotte: Het is niet verstandig om contactlensvloeistoffen op hoge temperatuur te bewaren. De effectiviteit kan dan namelijk afnemen. Probeer daarom altijd contactlensvloeistoffen zo koel mogelijk te bewaren, bijvoorbeeld in een koelkast (indien voorhanden).
Om de kans op contaminatie (besmetting met bacteriën of schadelijke stoffen) te voorkomen is het ook altijd van belang de fles meteen na gebruik te sluiten.